Martina door op 100 meter, Gatlin ontketend

De voorrondes van 400 meter horden voor mannen hebben meteen twee grote verassingen opgeleverd. Regerend wereldkampioen Jehue Gordon uit Trinidad en Tobago bereikte de volgende ronde niet door zevende en eennalaatste te worden in zijn heat, een plek bij de beste vier was vereist. Ook Bershawn Jackson, snelste man van het seizoen, kon de finale niet bereiken, de Amerikaan werd laatste in zijn heat.

De snelste man in de series was de Keniaan Nicholas Bett hij kwam binnen in een tijd van 48,37 seconden. De Rus Kudryavtsev werd tweede in 48,51, Clement uit Amerika ging door als derde in 48,75. Nederlanders deden niet mee aan dit onderdeel.

Update 14:16 uur

Churandy Martina is erin geslaagd de halve finales te bereiken op het WK atletiek in Beijing. De Antilliaan sprintte naar een tijd van 10,06 seconden, deze tijd was goed voor de derde plek in zijn serie, de beste drie per serie gingen door. Zijn tijd van 10,06 betekende meteen een verbetering van zijn persoonlijk snelste tijd van het seizoen. 

In de strijd om het goud heeft Justin Gatlin een eerste speldenprik uitgedeeld aan Usain Bolt. De wereldkampioen van 2005 sprintte ogenschijnlijk eenvoudig naar een toptijd van 9,83 seconden. Ter vergelijking, met deze tijd was hij tweede geworden op het vorige WK in Moskou. Olympisch kampioen Usain Bolt snelde naar een vijfde tijd met 9,96. Hij eindigde daarmee achter Bromell, Vicaut en Powel die respectievelijk tweede, derde en vierde te worden.

 Martina in spoor van Bolt door op 100 meter

Martina in spoor van Bolt door op 100 meter (Foto: ANP)