Rutte: 'terug naar sfeer van de Gouden Eeuw'

Nederland moet terug naar de sfeer van de Gouden Eeuw. Met die oproep opende premier Mark Rutte zaterdag Het Nationale Sail Debat.

In de maritieme entourage van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam benadrukte Rutte de pijlers waar ondernemend Nederland op kan voortborduren. "We zijn als land het beste in het managen van de zeespiegelstijging. Ook hebben wij de beste oplossingen om straks 7, 9 of zelfs 10 miljard monden te voeden", sprak hij. Ook benadrukte hij de vergrijzing. "Ook daarin heeft Nederland een hele sector die daar het beste mee kan omgaan."

Verder wees Rutte op de mogelijkheden voor de zogeheten circulaire (duurzame) economie. "Laten we geld verdienen aan het oplossen van milieuproblemen." De VVD'er sprak van groeimogelijkheden voor de economie van 1 tot 4 procent.

Handelsmissies
De premier benadrukte daarnaast het belang van handelsmissies en het feit dat die niet alleen meer een "feestje voor de grote bedrijven" zijn. "Ook het midden- en kleinbedrijf heeft toegang tot de internationale markt."

Tijdens het debat discussieerden topmensen uit het bedrijfsleven over nieuwe mogelijkheden voor Nederland. Onder anderen Eelco Hoekstra (Vopak), Jan Kees de Jager (KPN) en Symen Jansma (TravelBird) gaven hun mening over de mogelijkheden voor een 'nieuwe Gouden Eeuw'. Ook economen en vertegenwoordigers vanuit het onderwijs namen deel aan het debat.

'Terug naar sfeer van de Gouden Eeuw'
'Terug naar sfeer van de Gouden Eeuw' (Foto: ANP)