Peru stemt voor neerhalen drugsvliegtuigen

Peru wil verdachte vliegtuigjes die worden gebruikt voor drugssmokkel uit de lucht schieten. Het Congres van Peru stemde donderdag unaniem voor een wet waarin staat dat legervliegtuigen illegale toestellen mogen neerhalen.

Peru is de grootste cocaïneproducent ter wereld. De drugs worden steeds vaker het land uit gesmokkeld op illegale vluchten. Congreslid en initiatiefnemer van de wet, Carlos Tubino, zegt dat het gaat om zo'n zeshonderd vluchten per jaar. Volgens de VS is in de eerste tien maanden van vorig jaar 180 ton coke vervoerd via de lucht.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft afgelopen tijd al tientallen illegale landingsbanen opgeblazen, maar die worden daarna gewoon weer gerepareerd of opnieuw gebouwd. De autoriteiten zeggen daarom dat ze weinig kunnen beginnen zonder te dreigen met geweld. De Peruaanse president Ollanta Humala moet de wet nog ondertekenen voordat die daadwerkelijk van kracht wordt.

Peru hanteerde jaren geleden een soortgelijk beleid, maar staakte dat nadat een vliegtuig met zendelingen per ongeluk werd aangezien voor een drugsvliegtuig. Een Amerikaanse vrouw en haar kind kwamen toen om het leven.

Peru stemt voor neerhalen drugsvliegtuigen
Peru stemt voor neerhalen drugsvliegtuigen (Foto: ANP)