'Klimaatverandering komt niet door zon'

De stijging van de temperatuur op aarde komt niet door de zon. Die is namelijk al driehonderd jaar stabiel. Dat betekent dat er een andere oorzaak moet zijn. Dat zegt een internationale groep wetenschappers. Ze hebben hun conclusies gepresenteerd op een congres op Hawaï.

Wetenschappers tellen al eeuwen vlekken op het oppervlak van de zon. Hoe meer er zijn, hoe actiever de zon is. Tussen 1645 en 1715 waren er weinig vlekken en beleefden delen van de aarde uitzonderlijk koude winters. Sinds die tijd zou het aantal zonnevlekken flink zijn toegenomen, net als de temperaturen op aarde. Volgens sommigen betekent het dat de veranderingen op de zon de opwarming van de aarde beter verklaart dan menselijke vervuiling.

Maar de wetenschappers zeggen dat er een meetfout zit in de manier om het aantal vlekken te tellen. Ze hebben de methode aangepast en zeggen dat de zon nu even actief is als eeuwen geleden.

Daaruit concluderen de wetenschappers: "De resultaten maken het moeilijk om de klimaatveranderingen die begonnen in de achttiende eeuw en doorgingen in de Industriële Revolutie en de twintigste eeuw, te verklaren door natuurlijke trends in de zon."Of dat betekent dat de mens de boosdoener is, laten ze in het midden.

Klimaatverandering komt niet door zon
Klimaatverandering komt niet door zon (Foto: ANP)