Duitsland telt 11 miljoen immigranten

Het gaat lekker met de instroom van migranten, vluchtelingen en asielzoekers in Duitsland. Hun aantal is vorig jaar gestegen naar de recordhoogte van 11 miljoen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek.

Duitsland telt ongeveer 81 miljoen inwoners. Bij het genoemde cijfer van 11 miljoen zijn in Duitsland geboren kinderen van immigranten wel inbegrepen. Inmiddels heeft één op de vijf Duitsers een migrantenachtergrond. Dat komt neer op 16,4 miljoen mensen.

Vooral de instroom van Oost-Europeanen is groot. Veel Polen, Roemenen, Bulgaren en Hongaren zoeken werk bij onze oosterburen. Duitsland heette ook flink meer immigranten welkom uit niet-Europese landen; vooral vanuit China, Syrië en India.

Records
Het aantal asielzoekers bereikt ook recordhoogtes. Vorig jaar kwamen er 200.000 vluchtelingen naar Duitsland. Voor dit jaar was de eerdere verwachting 450.000, maar dat cijfer wordt later deze maand waarschijnlijk naar boven bijgesteld. Het land worstelt met de opvang van vluchtelingen en er zijn steeds vaker incidenten met geweld tegen asielzoekers en tussen asielzoekers onderling.