Broer van leeuw Cecil mogelijk toch niet dood

Na Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe, is ook diens broer Jericho gedood. Die zorgde voor de welpen van Cecil, nadat die door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer illegaal was doodgeschoten, meldt de Britse krant Daily Mail zaterdag op zijn website. Stropers doodden Jericho in een beschermd natuurgebied.

De dood van Cecil zorgde afgelopen week wereldwijd voor verontwaardiging. De 55-jarige Palmer, die het doden van Cecil heeft bekend, is ondergedoken. Hij zegt dat hij dacht dat hij nodige vergunningen had om jacht te maken op Cecil. Die woonde in een nationaal park waar hij bescherming genoot. Hij viel daarom niet onder het beperkte aantal leeuwen dat mag worden afgeschoten in Zimbabwe. Het land in zuidelijk Afrika verdient geld aan de buitenlandse jagers.

Zimbabwe heeft de VS om de uitlevering van Palmer gevraagd. Meer dan 144.000 mensen hebben al een petitie getekend waarmee de regering-Obama wordt gevraagd in te stemmen met het uitleveringsverzoek. Palmer is op sociale media met de dood bedreigd. Zijn tandartsenpraktijk is tijdelijk gesloten.

Zimbabwe heeft een leeuwenpopulatie van zo'n 2000 dieren. Elk jaar mogen er zeventig worden gedood door jagers.

Update
Er zijn conflicterende berichten met betrekking tot leeuwe Jericho. Zo liet de Zimbabwe Conservation Task Force in een post op facebook weten dat ze diep bedroefd waren dat Jericho was neergeschoten. Onderzoekers die de leeuw volgen via GPS melden echter dat de leeuw nog vrolijk rondloopt. Het lijkt erop dat de leeuw gelukkig nog in leven is.

Ook broer van leeuw Cecil gedood
Ook broer van leeuw Cecil gedood (Foto: ANP)