'Koningslied kostte ruim half miljoen'

Het Koningslied dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander heeft geen 150.000 euro, maar 550.00 euro gekost. Dat meldt De Telegraaf.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) trok 150.000 euro uit voor het lied, maar uit de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging blijkt dat daarnaast nog eens 400.000 euro is uitgegeven aan de productie van het liedje, dat destijds massaal werd afgekraakt.

Volgens de krant is er in ieder geval geen geld uitgekeerd naar de 51 artiesten die aan het liedje meewerkten; zij zetten zich allemaal vrijwillig in met het idee om met het lied geld op te halen voor het Oranjefonds. Componist John Ewbank laat weten dat hij niet weet waar het geld aan besteed is: 'Ik heb ook geen factuur gestuurd voor mijn werk of het gebruik van de studio.'

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat de kosten zijn gemaakt voor de huur van de studio en activiteiten in en om Ahoy. Omroepkoepel NPO weigerde details vrij te geven over waar hun budget van 150.000 euro precies aan is besteed.

'Koningslied kostte ruim half miljoen'
'De W van Willem. Drie vingers in de lucht, kom op, kom op' (Foto: BuzzE)