'Comazuipers zelf rekening laten betalen'

Jongeren die te veel alcohol drinken en daardoor in het ziekenhuis belanden, moeten zelf de ziekenhuisrekening betalen. De behandeling hoeft niet te worden vergoed. Dat vindt 80 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit CBS-onderzoek waar de NOS over bericht.

Oud-ziekenhuisdirecteur Herre Kingma van Medisch Spectrum Twente in Enschede pleitte er al eens voor dat comazuipers zelf de zorgkosten moeten betalen. Een behandeling kost volgens hem honderden tot duizenden euro's.

Comazuipen is een toenemend probleem, blijkt uit recente cijfers. Kinderen tussen de 10 en de 17 jaar krijgen nu drieënhalf keer zo vaak een alcoholvergiftiging dan in 2003. Voor de volgende leeftijdsgroep, 18- tot 24-jarigen, is dat aantal vervijfvoudigd. In 2014 zijn 783 kinderen en jongeren behandeld na een spoedopname door overmatig alcoholgebruik; 70 meer dan in 2013.

Stoppen met roken
Ook rokers die willen stoppen, moeten hun behandeling maar zelf betalen, vinden de ondervraagden. Ze zijn wél solidair met mensen die psychische hulp nodig hebben bij een depressie of na het overlijden van een dierbare. Over ivf-behandelingen zijn de meningen meer verdeeld.

Gekleurde mening
De mening over een eigen bijdrage wordt gekleurd door de eigen situatie, zeggen de onderzoekers. Dagelijkse rokers vinden twee keer zo vaak als niet-rokers dat hulp bij stoppen met roken volledig vergoed moet worden. Rollators vormen een uitzondering: 65-plussers vinden vaker dan jongeren dat voor de rollators wel een eigen bijdrage gevraagd kan worden.

Een willekeurige foto met bier erop
Een volstrekt willekeurige foto met bier erop.