Hypotheekrente harder gedaald dan spaarrente

De hypotheekrente is het afgelopen jaar een stuk harder teruggezakt dan de spaarrente. Volgens maandag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank liep de spaarrente in de twaalf maanden tot en met mei 0,3 procentpunt terug en de hypotheekrente met 0,6 procentpunt.

Nederlandse huishoudens kregen in mei gemiddeld 1,04 procent rente op hun eenvoudig opneembaar spaargeld. Op nieuw afgesloten hypotheken moest gemiddeld 2,83 procent rente worden betaald.

Dat er verschil zit in de ontwikkeling van beide rentes, heeft te maken met het feit dat banken de laatste tijd profiteren van een lage rente op de kapitaalmarkt. Vooral het financieren van hypotheken is voor hen daardoor een stuk goedkoper geworden.

Huizenbezittersorganisatie Vereniging Eigen Huis constateerde vorige week ook dat banken hun winstmarges op hypotheken de laatste tijd lijken te verlagen. Het is alleen nog onduidelijk of dit een structurele ontwikkeling betreft. Sinds juni is de hypotheekrente bij de meeste banken wel weer met 0,1 of 0,2 procentpunt gestegen, door het aantrekken van de rente op de kapitaalmarkt.

Hypotheekrente harder gedaald dan spaarrente
Hypotheekrente harder gedaald dan spaarrente (Foto: ANP)