Woonwagenbewoners geven kijkje in de keuken

Woonwagenbewoners geven zaterdag een kijkje in de keuken met het woonwagenfestival 'Samen op Reis'. Op een kampeerterrein van Staatsbosbeheer in Zeewolde (Flevoland) komen bewoners van woonwagens uit heel Nederland bij elkaar voor een evenement waar vooral niet-woonwagenbewoners welkom zijn.

Met het festival willen de bewoners vooroordelen wegnemen en aan 'burgers' laten zien dat ze een eigen leefstijl en cultuur hebben. "Veel burgers weten weinig van het leven op een woonwagenkamp en hebben aarzeling om daar zo maar eens te gaan kijken", zegt de organisatie. "Tijdens het festival kunnen ze zien hoe een kamp er uit zag in de tijd dat woonwagenbewoners nog echt reisden, waarom ze gingen rondreizen en wat hun beroepen waren."

Daarnaast willen de woonwagenbewoners de relatie met de burgers en de overheid verbeteren. Er is veel muziek en 's avonds is een gemeenschappelijke barbecue. De Vereniging Behoud Woonwagencultuur organiseert het festival en wil er een jaarlijkse traditie van wil maken.

Woonwagenbewoners geven kijkje in de keuken
Woonwagenbewoners geven kijkje in de keuken (Foto: ANP)