Turkije verklaart oorlog aan IS

Turkije heeft vrijdag toestemming gegeven aan landen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) om gebruik te maken van luchtmachtbases in Turkije. Donderdag werd al bekend dat Ankara de Amerikanen uiteindelijk toch toestemming gaf de Amerikaanse basis bij het Turkse Incirlik te gebruiken om jihadisten in het Midden-Oosten te bestoken. Turkse gevechtsvliegtuigen zijn begonnen doelen van IS te bestoken.

Ankara heeft de oorlog aan de soennitische extremisten van IS verklaard, na lange tijd deze uitwas van de machtsstrijd in Syrië en in Irak zo veel mogelijk te hebben genegeerd. President en voorheen premier Erdogan heeft sinds de Arabische Lente in 2011 losbarstte in het Midden-Oosten vaak op het verkeerde paard gewed, terwijl twee miljoen Syriërs naar Turkije uitweken. Erdogan aarzelde voorts uit vrees dat vechten tegen IS een andere terreurbeweging waar hij meer last van had, de extremistische Koerdische PKK, in de kaart zou spelen. Bovendien was de val van de Syrische president Assad een prioriteit en gewapende soennieten lopen voorop in de strijd tegen Assad.

Maar sinds donderdag is het geduld met IS op. Na een reeks gewelddaden in de Turkse grensstreek met Syrië eerder deze week, vooral de bloedige bomaanslag maandag op een Koerdische bijeenkomst in Suruç, heeft Erdogan vrijdag zijn land vrijwel bij de coalitie tegen IS aangesloten. Hij had daar een lang telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama over.

Duizenden agenten

Vrijdag zijn in heel Turkije duizenden agenten op pad geweest om bijna driehonderd mensen op te pakkendie verdacht worden van banden met terroristische of extremistische organisaties zoals IS en de PKK.

Het Turkse leger had donderdag al jihadisten in Syrië bestookt, nadat die een Turkse militair hadden doodgeschoten bij de grensplaats Kilis. Het was volgens Turkse media de eerste keer dat de strijdkrachten in een vuurgevecht verwikkeld raakten met vermoedelijke strijders van de extremistische groepering IS. Er zouden er vijf zijn gedood.

Turkije verklaart oorlog aan IS
Turkije verklaart oorlog aan IS (Foto: ANP)