Geschke boekt fraaie zege in Alpen

Simon Geschke heeft in de Tour de France zijn mooiste overwinning uit zijn loopbaan geboekt. De Duitser van Giant-Alpecin kwam na een lange ontsnapping als eerste boven op Pra Loup. Bovenin het klassement waren verschuivingen vanwege het uitvallen van Tejay van Garderen en tijdverlies van Alberto Contador.

In de zeventiende etappe was het direct koers met een speldenprikje van onder meer Nairo Quintana. Het peloton ontplofte en direct werd duidelijk dat Van Garderen een slechte dag had en ook Tony Gallopin zijn vorm kwijt lijkt te zijn. Nadat een omvangrijke kopgroep van 27 man was ontstaan kwam het peloton tot rust.

Onder de aanvallers waren Steven Kruijswijk, Geschke, Peter Sagan en Mathias Frank die de best geklasseerde van het stel was. De groep bouwde langzaam maar zeker een grote voorsprong op die uiteindelijk opliep tot ruim elf minuten, voordat de ploeg Trek van Mollema het tempo verhoogde om zo Frank voor te blijven in het klassement.

Op dat moment was Geschke al begonnen aan een lange solo. De bebaarde Duitser was na de tussensprint vertrokken en bouwde op de Col d'Allos, het dak van de Tour een voorsprong van twee minuten op. Daarachter probeerde de achtervolgers het gat te dichten, waarbij Thibaut Pinot op de top tot op een minuut kwam. De Fransman was echter een mindere daler, waardoor Geschke zijn voorsprong weer kon vergroten en de zege kon grijpen op Pra Loup. Hij deed dit voor Andrew Talansky die naar plek twee was doorgeschoven, voor Rigoberto Uran.

In de groep klassementsrenners nam op de Allos Astana het initiatief van Trek over, waarna de groep klassementsrenners uitdunde en onder meer Mollema moest lossen. Langzaam maar zeker vielen de renners af en nadat Vincenzo Nibali een aanval plaatste moesten ook Robert Gesink en Geraint Thomas passen, waardoor alleen Nibali, Froome, Quintana, Alejandro Valverde en Alberto Contador overbleven. Laatstgenoemde viel echter in de afdaling en verloor hierdoor twee minuten.

De vier overgebleven klassementsrenners hielden het tempo hoog om het verschil met Contador zo groot mogelijk te laten zijn. Vlak voor de streep plaatste Quintana nog enkele aanvalletjes, maar Froome pareerde deze gemakkelijk. Het enige dat ze bereikten was dat Valverde en Nibali een handvol seconden verloren. Thomas verloor een minuut op zijn kopman Froome, terwijl Gesink nog eens veertien tellen extra toe moest geven.

In het klassement heeft Froome nu 3.10 minuten voorsprong op Quintana en 4.09 minuten op de nieuwe nummer drie Valverde. Thomas schoof door naar plek vier op 6.34 minuten, voor de onfortuinlijke Contador die op 6.40 minuten vijfde is. Gesink is zesde op 7.39 minuten, maar zag Nibali tot op 25 seconden naderen. Frank schoof door zijn aanval door naar plek acht op 8.47 minuten, voor Mollema en Warren Barguil die al meer dan tien minuten achterstand hebben.