Oud-spits Nanninga (66) overleden

Dick Nanninga is dinsdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige club Roda JC. Nanninga, die woonde in het Belgische Neeroeteren, verkeerde al lange tijd in slechte gezondheid. Hij raakte in 2012 in coma toen zijn linkerbeen geamputeerd moest worden. Pas na vijf maanden ontwaakte hij. In 2014 moest hij opnieuw onder het mes. Ditmaal werd zijn rechteronderbeen geamputeerd.

Nanninga was lang het boegbeeld van Roda JC maar verwierf internationale bekendheid door zijn doelpunt in de finale van het WK van 1978 tegen thuisland Argentinië. Als invaller voor Johnny Rep tekende hij acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd voor de gelijkmaker (1-1). Oranje verloor de eindstrijd in de verlenging met 3-1.

Topschutter

De kopsterke Nanninga scoorde zes keer in vijftien interlands. De geboren Groninger startte zijn loopbaan in 1973 bij Veendam. Hij koos een jaar later voor Roda JC waar hij met 107 treffers naam maakte als topschutter aller tijden van de club uit Kerkrade. Nanninga wekte de belangstelling van Ajax maar het kwam niet tot een transfer omdat hij zijn bloemenstal in Kerkrade wilde blijven runnen.

Nanninga ging in 1982 een kortstondig avontuur aan bij Seiko uit Hongkong en voetbalde vervolgens nog drie jaar in het shirt van MVV. Hij beëindigde zijn loopbaan in 1986.

Oud-spits Nanninga (66) overleden
Oud-spits Nanninga (66) overleden (Foto: ANP)