Geen Grexit, akkoord over Griekenland

De EU-top is het unaniem eens over een ESM-programma in ruil voor hervormingen, dat laat Donald Tusk maandagochtend op Twitter weten.

De eurolanden hebben met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. "Agreement" twitterde de Belgische premier Charles Michel maandagochtend na een marathonvergadering van bijna zeventien uur. De voorzitter van de eurotop Donald Tusk, had kort daarvoor een herzien compromisvoorstel op tafel gelegd, zo liet zijn woordvoerder op Twitter weten.

Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Griekenland is failliet, de banken zijn al twee weken dicht en rekeningen kunnen niet meer worden betaald. Grieken konden maar een paar tientjes per dag pinnen.

Duitsland zag de onderhandelingen somber in. Bezuinigingen en hervormingen gingen volgens hen aan Griekse zijde niet snel genoeg. Bondskanselier Angela Merkel zei dat het vertrouwen ook weg is.

De Fransen waren wat milder. De Franse president Francois Hollande wilde er alles aan doen om de Grieken in de eurozone te houden. Dat lijkt hem dus gelukt te zijn.

Als er meer informatie beschikbaar is zal dit bericht worden aangevuld.