Weergaloze Federer naar finale Wimbledon

In een zinderende tennispartij heeft Roger Federer vrijdag ten koste van Andy Murray de finale van Wimbledon bereikt. Beide spelers haalden op het heilige Londense gras een bijzonder hoog niveau, maar Federer was de grootste uitblinker. Hij gunde Murray geen set: 7-5 7-5 6-4.

Federer speelt zondag zijn tiende Wimbledon-finale. Zijn tegenstander is nummer één van de wereld Novak Djokovic, die eerder op de dag Richard Gasquet versloeg. Als Federer wint, zou het zijn achtste Wimbledon-titel zijn, een record.

 Roger Federer was vrijdagavond na zijn overwinning op Andy Murray in een adembenemende halve finale op Wimbledon door het dolle heen. "Ik ben dolgelukkig, het was erg moeilijk", zei de Zwitser, die misschien wel het beste tennis van zijn indrukwekkende carrière speelde.

"Op de beslissende momenten heb ik heel goed gespeeld en de druk erop gezet", analyseerde de zevenvoudig Wimbledon-kampioen na afloop. Dat de partij er al na drie sets opzat, verbaasde Federer enigszins. "De verwachtingen waren hoog. De mensen werden een beetje stil, want ze hadden gerekend op vier of vijf sets. Ik ook."

In de finale ontmoet Federer zijn grote rivaal Novak Djokovic. Hetzelfde affiche als vorig jaar, toen de Serviër in vijf sets zegevierde. "Ik weet hoe ik hem moet verslaan", verzekerde Federer. "Ik hoop dat het me zondag lukt."