'Rellen Den Haag konden worden voorkomen'

De oppositie in Den Haag, aangevoerd door oud PVV-er en moslimbekeerling Arnoud van Doorn van de Islamiische Partij van de Eenheid, heeft woensdag scherpe kritiek geuit op het stadsbestuur en de politie. "Agenten discrimineren en de gemeente doet te weinig voor de bewoners", vindt een klein deel van de gemeenteraad. Andere partijen vinden juist dat de autoriteiten niet hard genoeg hebben opgetreden.

De gemeenteraad praat woensdag over de fatale arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez en de rellen die daarna uitbraken in de Schilderswijk. Daarbij zijn ook politiechef Paul van Musscher (door een inspreker uitgemaakt voor Mussert) en hoofdofficier van justitie Kitty Nooy aanwezig.

Volgens van Doorn van de Partij van de Eenheid hadden de rellen kunnen worden voorkomen. "De dood van Henriquez was de laatste druppel in hoogopgelopen boosheid en frustratie. Laten we hopen dat we nu wakkergeschud zijn uit de naïeve droom dat je onvrede kunt wegnemen met buurtbarbecues en dialoogsessies. Gebruik dat geld om armoede en jeugdwerkloosheid te bestrijden", aldus van Doorn. Hij waarschuwt voor nieuwe onrust. "De rust lijkt teruggekeerd, maar de frustratie is geen millimeter verminderd." 

Richard de Mos had juist kritiek op "het tuig van de richel dat massaal ging rellen". Zij moeten wat hem betreft naar strafkampen worden gestuurd. De Mos vindt ook dat burgemeester Van Aartsen harder had moeten optreden. De VVD, Groep De Mos en ChristenUnie/SGP willen logischerwijze dat de relschoppers opdraaien voor de schade die ze hebben aangericht.

Henriquez stierf tijdens het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Hij kreeg een woordenwisseling met agenten waarbij hij hen deed geloven dat hij een wapen op zak had. Toen zij hem wilden overmeesteren, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. Omstanders filmden een deel van het incident. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld.

Na de dood van Henriquez was het een paar nachten achter elkaar onrustig in de Schilderswijk, hoewel de rellen weinig met het voorval te maken leken te hebben en vooral volk leek te trekken dat simpelweg uit was op rellen. 246 mensen werden gearresteerd. Een aantal moet volgende week voor de snelrechter komen. Bij de rellen werd onder andere een agent in burger door meerdere jongeren in elkaar geslagen. Ook werd een agent overgoten met benzine.

Sinds de rellen worden nog steeds agenten bedreigd.

'Rellen Den Haag konden worden voorkomen'
'Rellen Den Haag konden worden voorkomen' (Foto: ANP)