Vreetwedstrijd: 62 broodjes hotdog in 10 minuten

Hij is 1 meter 73 lang en weegt zo'n 54 kilo. Je ziet het niet aan hem af, maar de 23-jarige Matt Stonie is een 'competitive eater'. Zaterdag won hij een hotdog-vreetwedstrijd in New York. In 10 minuten stouwde hij 62 broodjes hotdog naar binnen.

Vooral in de Verenigde Staten en Japan is competitive eating populair. Regelmatig zijn er wedstrijden waarbij grote eters het tegen elkaar opnemen. De jaarlijkse wedstrijd van het New Yorkse hotdogrestaurant Nathan's is een begrip. Al sinds 1972 vindt de schranswedstrijd plaats op Onafhankelijkheidsdag, 4 juli.

Zaterdag was het weer zover. Matt Stonie, die vorig jaar nog tweede werd, onttroonde Joey Chestnut, die de afgelopen acht jaar het vreetfestijn won. Chestnut verorberde 'slechts' zestig broodjes hotdog; twee minder dan Matt Stonie. Bij de vrouwen at de winnares 38 broodjes hotdog.

Sportzender ESPN rekende uit dat Stonie in tien minuten 17.360 kilocaloriën, 1 kilo vet en 48 gram sodium binnen heeft gekregen. Even om te vergelijken: een volwassen man heeft dagelijks gemiddeld zo'n 2.500 kcal nodig. Stonie heeft een geldprijs van 10.000 dollar gewonnen. 'Ik heb hier hard voor getraind. Dit is geweldig', reageerde hij.

Behalve enthousiasme is er ook veel kritiek op eetwedstrijden. Het geschrans zou een verkeerd voorbeeld zijn voor de jeugd. Anderen vinden de vraatzucht ongepast omdat elders op de wereld mensen door honger omkomen. Verder gaat het eten van zulke grote hoeveelheden gepaard met allerlei gezondheidsrisico's. Er zijn meerdere gevallen bekend van deelnemers die zich letterlijk dood eten.