'Microsoft koopt AMD'

Er gaan steeds meer geruchten de ronde dat Microsoft plannen heeft om AMD over te nemen. De gesprekken zijn enkele maanden geleden al begonnen. Twee maanden terug waren er juist geruchten dat Samsung interesse had in de chipfabrikant.

AMD

Op het moment gaat het niet denderend met AMD. De recent gepresenteerde grafische kaarten zijn goed, maar niet zo baanbrekend als verwacht. AMD is nu $1,8 miljard waard en dat is nogal tegenvallend. AMD kocht videokaartenproducent ATI in 2006 voor $5,4 miljard. Sindsdien heeft Advanced Micro Devices een aantal keren klanten moeten teleurstellen met onder andere een tekort aan chips, grafische kaarten die te warm werden en driverupdates die achterbleven.

Xbox One

AMD levert de chip die wordt gebruikt in PlayStation 4 en Xbox One. Microsoft en Sony betalen AMD op het moment $100,- per console. Er zijn wereldwijd meer dan 12 miljoen Xbox One’s verkocht, wat betekent dat Microsoft al 1,2 miljard heeft overgemaakt aan AMD. Het is dus financieel zeer aantrekkelijk om AMD over te nemen. Microsoft heeft meer dan $95 miljard in kas, dus de deal kan snel rond zijn.

Microsoft

Dit zijn allemaal geruchten uiteraard. De verhalen betreffende een overname van Samsung zingen nog steeds rond op het internet en we moeten het allemaal misschien met een korreltje zout nemen. Het feit dat deze veronderstellingen nu worden geponeerd, zegt misschien wel het meest over de financiële staat van AMD.