FIA wil rijdershulp in Formule 1 terugdringen

FIA-president Jean Todt wil het aantal technische hulpmiddelen dat de Formule 1-coureurs ter beschikking hebben terugdringen, zo heeft hij aan Motorsport laten weten. Het is een van de punten die de Fransman woensdag bij een vergadering van de F1 Strategy Group ter tafel wil brengen. Het plan zou in 2017 in moeten gaan, wanneer meer veranderingen op stapel staan.

Todt wil de Formule 1 voor de coureurs zwaarder maken. "Elk hulpmiddel dat in de ban gedaan kan worden, moet wat mij betreft ook daadwerkelijk verdwijnen. Je hoort tegenwoordig bijvoorbeeld dat zelfs de manier waarop op een auto bij de start van z'n plek komt al bijna volledig is voorgeprogrammeerd, en dat is niet zoals het zou moeten zijn."

De FIA-president heeft een aantal mensen aangewezen die zijn voorstel gestalte moeten gaan geven. "Zodra deze mensen met een lijst met oplossingen naar me toe komen, worden deze wat mij betreft allemaal doorgevoerd." De Fransman erkent dat het afschaffen van de hulpmiddelen niet eenvoudig zal worden. "Want de engineers zijn slim, dus die zullen vast weer proberen de regels dusdanig te interpreteren dat ze toch weer hulpmiddelen kunnen ontwikkelen."