Poetin herhaalt steun regime Assad

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag opnieuw zijn steun uitgesproken voor het regime van de Syrische president Bashar Assad. Hij riep tevens alle landen in het Midden-Oosten op de handen ineen te slaan in de strijd tegen de extremistische beweging Islamitische Staat.

De burgeroorlog in Syrië, die uitbrak na protesten in maart 2011, heeft al aan meer dan 220 duizend mensen het leven gekost. Rusland heeft van oudsher nauwe banden met Syrië en speelt volgens velen een sleutelrol bij het vinden van een vreedzame oplossing voor het conflict. Suggesties dat het aftreden van Assad kan helpen een einde te maken aan de oorlog zijn door Rusland van de hand gewezen.

De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem heeft maandag overleg gevoerd met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. Later voerde hij overleg met Poetin in het Kremlin. De Russische president benadrukte in het gesprek met Al-Moallem dat het 'Russische beleid om Syrië, de Syrische regering en de Syrische bevolking te steunen onveranderd is'.

Poetin zei tevens dat uit de contacten die Moskou met andere landen in het Midden-Oosten heeft blijkt dat 'iedereen wil bijdragen aan de strijd tegen het kwaad'. Hij verwees daarmee naar IS.

Poetin herhaalt steun regime Assad (Foto: Novum)
Poetin herhaalt steun regime Assad (Foto: Novum)