Galibier en Télégraphe mogelijk uit Tour geschrapt

De kans is groot dat de Col du Galibier (2645 meter) en de Col du Télégraphe uit de Tour de France van dit jaar geschrapt zullen gaan worden. De reden hiervoor is dat er in de Alpen een zeer zware aardverschuiving dreigt en dat een belangrijke tunnel richting de Galibier beschadigd is, zo melden L'Équipe en France Bleu.

Zowel de Galibier als de Télégraphe zijn opgenomen in het parkoers voor de 110 kilometer korte, maar de heftige twintigste etappe die start in Modane en finisht bovenop Alpe d'Huez. De beschadigde en hierdoor afgesloten Cabrontunnel ligt op de weg tussen Grenoble en Briançon en ligt op dertig kilometer van de voet van de Alpe d'Huez. Het is de enige weg die vanaf de Galibier naar de Nederlandse berg leidt.

Tourorganisatie ASO moet het schappen van de Télégraphe en de Galibier nog bevestigen. Mogelijk wordt de Col du Glandon of de Col de la Croix-de-Fer als vervanger ingezet. Beide bergen staan achttiende etappe (alleen Glandon) en negentiende etappe (beide) ook al op het programma. Het zou wel minder klimkilometers opleveren dan de te schrappen bergen.

De Tour de France start op 4 juli in Utrecht met een proloog over 13,8 kilometer en finisht op 26 juli in Parijs.