Herdenking Slag bij Waterloo trekt 5000 Nederlanders

De herdenking van de historische Slag bij Waterloo heeft ruim 5000 Nederlanders getrokken. Zij waren vrijdag- of zaterdagavond toeschouwers bij het naspelen van de strijd, die tweehonderd jaar geleden plaatsvond ten zuiden van Brussel.

Aan de reconstructie van de slag zelf namen bijna 250 Nederlanders deel. In nagemaakte uniformen deden zij de overwinning in 1815 van Nederlandse, Britse en Duitse troepen op de Franse keizer Napoleon nog eens over.

In totaal trok de reconstructie van de slag 120.000 toeschouwers, maakte de organisatie bekend. Ruim de helft kwam uit België. De Nederlanders vormden de derde groep buitenlanders, na de Britten en Fransen.

Controverse
De herdenking was met enige controverse omgeven. Dat begon met een herdenkingsmunt die België als wettig betaalmiddel uit wilde geven. Frankrijk sprak echter een veto uit omdat het vindt dat Napoleon bij de herdenking verkeerd wordt neergezet. President François Hollande sloeg daarom een uitnodiging voor de festiviteiten af.

Vorige week legde de Vlaamse journalist Johan Op de Beeck het Franse standpunt in het tv-programma Buitenhof uit. Hij heeft begrip voor de verontwaardiging over het zien van Napoleon als een soort 'Hitler van destijds'. Volgens hem is een karakterisering van de gevallen keizer als een soort 'manager van de Verlichting' meer op zijn plaats.

Slag bij Waterloo trekt 5000 Nederlanders
Herdenking Slag bij Waterloo trekt 5000 Nederlanders (Foto: ANP)