Obama: VS moeten afrekenen met vuurwapengeweld

Het wordt tijd dat in de Verenigde Staten wordt afgerekend met vuurwapengeweld. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd na de bloedige schietpartij in een zwarte kerk in South Carolina waarbij negen doden vielen.

Al te vaak is Obama achter een microfoon gaan staan om zijn medeleven te betuigen met onschuldige slachtoffers van diegenen die 'er geen probleem mee hadden een wapen te trekken', zei de president.

"Op een gegeven moment moeten we als land afrekenen met het gegeven dat dit soort massaal geweld niet plaatsvindt in andere ontwikkelde landen", aldus Obama. "Het vindt niet in dezelfde mate plaats op andere plekken. Het ligt in ons vermogen er iets aan te doen."

De president en vicepresident Joe Biden hebben de burgemeester van Charleston, waar de schietpartij plaatsvond, hun medeleven betuigd. Obama zei dat hij en zijn vrouw Michelle meerdere leden van de kerkgemeente in Charleston kenden, onder wie de voorganger, staatssenator Clementa Pinckney, die de schietpartij niet overleefde.