'Onderzoek de islamofobie, maar Wilders is de oorzaak'

Kamerlid Tunahan Kuzu heeft dinsdag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer aan minister Stef Blok gevraagd om de oorzaken van de toenemende islamofobie en moslimdiscriminatie te onderzoeken. Kuzu kreeg een uitbrander van de Kamervoorzitter toen hij alvast een voorschot op de uitkomst nam en met de beschuldigende vinger richting Geert Wilders wees.

Tunahan Kuzu stapte eind vorig jaar samen met Selçuk Öztürk uit de PvdA-fractie en zit nu namens de zogeheten groep Kuzu/Öztürk in de Kamer. Hij vindt dat Blok (VVD, Wonen en Rijksdienst)  de groeiende islamofobie beter moet registreren. Ook gaf hij aan het belangrijk te vinden dat dit samen met het eveneens toenemende antisemitisme wordt aangepakt.

Kuzu doelt hier echter voornamelijk op het omgaan met de gevolgen. Zo vindt hij dat er net als bij synagoges ook politiebescherming bij moskeeën moet komen. Daarnaast stelt het Kamerlid dat gemelde incidenten zoals het afrukken van hoofddoeken en dreigementen, naar verluidt geregeld in het bijzijn van kinderen, slechts het topje van de ijsberg zijn.

Voor wat betreft de oorzaken moet Blok volgens hem onderzoek doen. Maar Kuzu meent de uitkomst al te kennen. "Waarom wilt u haatpredikers bij de grens tegenhouden terwijl de grootste haatprediker zich gewoon hier bevindt?", vroeg Kuzu, terwijl hij in de richting van de PVV-fractie van Geert Wilders wees.

Daarop greep voorzitter Anouchka van Miltenburg in. Ze wees erop dat het Vragenuurtje is bedoeld om met kabinetsleden en niet met parlementariërs te discussiëren. Namens de PVV diende Fleur Agema een klacht in. "Ik neem geen woord terug", zei Kuzu nog, voordat het volgende onderwerp ter tafel kwam.

Tunahan Kuzu
Tunahan Kuzu, groep Kuzu/Öztürk (CC: PvdA)