Dijsselbloem hoopt op minder tijd voor Athene

Hij wil er eigenlijk niets over kwijt want hij is nog niet gekozen. Maar in zijn mogelijke tweede termijn als voorzitter van de eurogroep hoopt Jeroen Dijsselbloem wel minder aandacht te hoeven geven aan Griekenland. Zijn stijl zal ,,zeker niet'' veranderen.

Mogelijk kiezen de eurolanden volgende week donderdag al een nieuwe voorzitter. De grootste concurrent van de Nederlandse minister van Financiën lijkt de de Spaanse bewindsman Luis de Guindos. Die kreeg eerder steun van het machtige Duitsland.

Dijsselbloem heeft veel mensen gesproken over de functie en dat waren ,,positieve gesprekken'', zei hij vrijdag na de ministerraad. De samenwerking in de eurogroep is ,,heel goed en constructief''. Hij hoort dat landen content zijn dat de vergaderingen efficiënt verlopen en dat hij de Griekse discussie tot dusver naar tevredenheid heeft geregeld.

In de eurogroep is het accent al verschoven van crisis naar structurele onderwerpen zoals de bankenunie, aldus de PvdA'er. "Die verschuiving hoop ik door te zetten. Ook minder tijd besteden aan Griekenland en meer echt aan structurele verbeteringen aan de eurozone."