Filipijnse schoonspringers scoren 0 punten na pijnlijke sprongen

Tijdens de Zuid-Oost Aziatische Spelen in Singapore hebben twee Filipijnse atleten laten zien dat schoonspringen toch wel een erg moeilijke sport is. John Elmerson Fabriga en John David Pahoyo lieten allebei een op het oog zeer pijnlijke sprong zien. Beiden kregen er 0,0 punten voor, iets wat niet vaak voorkomt in het internationale schoonspringen.

Tijdens de individuele wedstrijd op de driemeterplank was het in de vierde ronde van sprongen eerst de beurt aan de 21-jarige Fabriga. Hij probeerde een dubbele salto achterwaarts, maar draaide niet genoeg door en landde vol op zijn rug. De 17-jarige Pahoyo probeerde dezelfde sprong, maar had nog minder snelheid in zijn draai. Hierdoor kwam hij met zijn knieeën als eerste in het water en niet, zoals te doen gebruikelijk, met zijn handen. 

De pijnlijke sprongen - letterlijk en figuurlijk - van het Filipijnse duo (Bron: YouTube)

De jonge Pahoyo kiest er naar eigen zeggen voor om simpelweg om zijn eigen totaal mislukte sprong te lachen. "Dit was niet de eerste keer dat een sprong van mij mislukte en ik was ook niet de eerste bij wie dit gebeurde. Ik ben nog altijd erg trots, want niet iedereen krijgt de kans om zijn of haar land te vertegenwoordigen op een groot evenement als dit", aldus de immer positief blijvende Pahoyo op Facebook. Voor de criticasters voegde hij er nog een vraag aan toe: "Ik stond voor het oog van vele duizenden mensen voor paal. Zouden jullie in dat geval, zoals ik, überhaupt wel blijven lachen?"

Dat beide sporters slechts 0 punten kregen voor hun prestatie is uiteraard geen verrassing. Toch lieten ze eerder al zien wel degelijk goede sprongen neer te zetten. Zo liet Fabriga na twee van de in totaal zes sprongen naast Pahoyo ook nog de uiteindelijke winnaar van het brons achter zich. Bij het synchroonspringen van de driemeterplank werd het duo vijfde van de vijf deelnemende teams, vlak achter Vietnam. Hieronder zijn beelden uit de synchroonwedstrijd te zien, met geslaagde sprongen.

 

Yey! I'm so proud of us pakner John Fabriga, we really did our best despite of we just practiced this synchro dives for just 4 days, even though we failed to win, but atleast we did overcame what we once knew was out limit, and that makes us a champion <3 Thanks coach Brian Palattao for your endless support and immeasurable love to us from the preparation until the end of this competition, and special thanks to the people who's doing their best to make this experience possible, I owe you all of this #SG2015 #SEA #Games #Singapore #Diving #Pilipinas

Posted by JD Pahoyo on dinsdag 9 juni 2015