Orkestleider James Last (86) overleden

De Duitse orkestleider James Last is overleden. Hij overleed dinsdag bij famile in Palm Beach, Florida, na een kort ziekbed. Dat heeft concertorganisator Semmel Concerts laten weten. Last werd 86 jaar.

Het overlijden van Last komt vrij kort na zijn afscheidstoernee. De bigbandleider had de voorbije jaren al te kampen met gezondheidsproblemen. Na vijftig jaar in het vak vond hij het tijd om afscheid te nemen. Hij gaf dit voorjaar nog een reeks concerten in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Het laatste concert was op 26 april in Keulen.

'Deze kunstenaar heeft voor de muziek geleefd en heeft muziekgeschiedenis geschreven', staat in het overlijdensbericht op zijn website. 'Hij was de succesvolste Duitse orkestleider aller tijden.' In Hamburg wordt een openbare herdenking gepland voor mensen die afscheid willen nemen van Last. Wanneer die is, is nog niet bekend.

De in Bremen geboren Hans Last werd na de oorlog contrabassist bij het orkest van Radio Bremen. In 1955 verhuisde hij naar Hamburg en ging hij als arrangeur/componist aan de slag. In 1965 verscheen zijn eerste lp onder de artiestennaam James Last. Daarna kwam het succes snel. Last verkocht in totaal 80 miljoen albums in 150 landen. Hij heeft meer dan 200 gouden en 17 platina platen in ontvangst kunnen nemen.

Ook in Nederland boekte Last veel succes. Een groot aantal albums haalde tussen 1969 en 1994 de hitlijsten. Met tien albums scoorde hij een top-10-notering. Zijn single Biscaya uit 1982 is erg bekend. Het nummer haalde niet alleen nummer-5 in de Top 40, maar werd ook jarenlang door Radio Veronica gebruikt in promotiecampages onder de noemer 'Veronica komt naar je toe deze zomer.'