'Giro d'Italia start in 2016 in Apeldoorn'

De Tour de France moet nog van start gaan in Utrecht, maar Nederland lijkt het volgende grote wielerevenement binnen te hebben. Volgens Omroep Gelderland start de Giro d'Italia van volgend jaar in Apeldoorn. Dit blijkt uit een brief, die de gemeente Nijmegen heeft verspreid.

Ook Arnhem en Nijmegen zouden in aanmerking komen als respectievelijk start- en finishplaats. Onlangs heeft sportbureau RCS, de eigenaar van de Italiaanse rittenkoers, een bezoek aan ons land gebracht. De afvaardiging was erg enthousiast over de voorgestelde etapperoutes en het parcours.

Toch zit er nog een klein addertje onder het gras. De gehele organisatie kost ruim elf miljoen euro. De provincie Gelderland zal in elk geval vijf miljoen euro op tafel leggen. Daarnaast moeten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen ook elk drieënhalve ton ophoesten. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet een duit in het zakje: zo'n 2,5 miljoen euro. Het resterende bedrag zal onder meer door sponsoren bijeengebracht moeten worden.

Als alle betrokken partijen hun toegezegde financiële injectie over kunnen maken, dan wordt het contract met RCS uiterlijk 1 september ondertekend.

Start Alberto Contador volgend jaar in de Giro in Apeldoorn? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Start Alberto Contador volgend jaar in de Giro in Apeldoorn? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)