Obama en Clintons bij uitvaart zoon Biden

In de Verenigde Staten hebben duizend mensen zaterdag de uitvaart bijgewoond van Beau Biden. De zoon van vice-president Joe Biden overleed vorige week aan de gevolgen van hersenkanker. President Obama hield een bewogen grafrede.

Obama stond stil bij Beau Biden, die meer was dan alleen een populaire zoon. Biden, die op 46-jarige leeftijd overleed, vocht in Irak, was procureur-generaal in de staat Delaware en bereidde een politieke carrière voor. Obama had zichtbaar moeite om zijn emoties in bedwang te houden. Hij noemde Beau Biden 'een man van karakter' en 'een man die van anderen hield en zelf erg geliefd was.'

Het is voor Joe Biden de tweede keer dat hij een kind moet begraven. In 1972 verongelukten zijn vrouw en dochtertje bij een auto-ongeluk. Beau en zijn broertje Hunter die ook in de auto zaten, overleefden. Hunter Biden sprak tijdens de uitvaart. Hij herinnerde zich hoe zijn broer na het ongeval in het ziekenhuis zijn hand vasthield. 'We waren altijd onder zijn hoede', zei hij.

De uitvaartdienst vond plaats in een katholieke kerk in Wilmington (Delaware). Zanger Chris Martin van Coldplay verleende vrijwillig zijn medewerking nadat hij vernam dat Beau Biden fan was van de band. Onder de genodigden waren ook diverse ministers, oud-president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton. Zij is een mogelijke rivaal van Joe Biden, mocht hij besluiten om zich eveneens in de presidentsrace voor 2016 te mengen. De twee zijn echter goed bevriend.