'Duurste LEGO-set ooit geveild: 5000 euro'

Bij online veilinghuis Catawiki is vrijdagavond een LEGO-doos verkocht voor 5000 euro. Volgens het veilinghuis is dat het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een LEGO-set is betaald.

Het gaat om een ongeopende doos van het ruimteschip Millennium Falcon uit de Star Wars-serie. De Millennium Falcon werd in 2007 door LEGO in beperkte oplage op de markt gebracht. "Veel van de mensen die de set toen hebben gekocht, konden de verleiding niet weerstaan en hebben het schip in elkaar gezet. Ongeopende dozen zijn daarom nu erg zeldzaam", aldus Catawiki.

Veilingmeester Gerben van IJken, LEGO-specialist bij Catawiki, denkt dat er nog slechts een paar ongeopende dozen op de wereld zijn. Er was dan ook veel belangstelling voor de veiling en er werd door LEGO-verzamelaars uit de hele wereld geboden. Volgens Van IJken gaat het dan ook niet om zomaar een LEGO-set. "Met 5195 steentjes is de zogenoemde Ultimate Collectors Edition de op één na grootste LEGO-doos ooit. Het uiteindelijke resultaat is een LEGO-ruimteschip zo groot als een salontafel, 84 centimeter lang, 56 centimeter breed en 22 centimeter hoog. Het in elkaar zetten kan weken in beslag nemen. Alleen de Taj Mahal-set, die in 2008 werd uitgebracht, is met 5922 steentjes groter."

'Duurste LEGO-set ooit geveild: 5000 euro'
'Duurste LEGO-set ooit geveild: 5000 euro' (Foto: ANP)