Topbestuurders zorgsector blijven graaien

Topbestuurders in de zorgsector blijven vrolijk graaien. Ondanks politieke en maatschappelijke druk om de salarissen te matigen, strijken de bestuurders tonnen op. Die conclusie trekt vakbond FNV op basis van 500 jaarverslagen, zo meldt het AD.

De FNV publiceert jaarlijks de Actiz top 50, de lijst van grootverdieners in de ouderen- en thuiszorg. Hieruit komen weer de nodige staaltjes van zelfverrijking naar voren. Zo verdienden 152 zorgbestuurders afgelopen jaar meer dan de premier. Dat mag sinds 2013 wettelijk niet meer, maar veel bestuurders maken nog gebruik van een overgangsregeling.

Het AD tekent alvast wat schrijnende gevallen op. Bestuursvoorzitter Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland, bijvoorbeeld. De thuiszorgtak draaide in 2014 verlies en de organisatie bereidt het ontslag van 100 medewerkers voor. Toch liet Blaauw zich een loonsverhoging van 3.000 euro uitkeren. Hij ontving afgelopen jaar 392.928 euro en voert daarmee de Actiz-lijst aan.

Bestuursvoorzitter Erik Kuik van Zorggroep Alliade in Heerenveen ontsloeg afgelopen bijna tweehonderd medewerkers, maar ving zelf 15.000 euro meer loon (271.080 euro in totaal). Die opslag had hij wel verdiend. Thebe Thuiszorg in Brabant zette door een faillissement tweeduizend mensen op straat. Maar bestuurder Rob Stam kreeg 224.195 euro; 6.000 euro meer dan in 2013.