FIFA-voorzitter Sepp Blatter treedt af

Sepp Blatter stapt op als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Dit heeft de preses zojuist via een persconferentie bekendgemaakt.

"FIFA heeft herstructurering nodig", aldus Blatter. "Ik heb me opnieuw verkiesbaar gesteld omdat ik dacht dat dat het beste was voor voetbal, maar mijn mandaat wordt niet door iedereen gesteund. De FIFA gaat me aan het hart en daarom heb ik deze beslissing genomen."

Blatter gaf tijdens de persconferentie aan, dat zo snel mogelijk een buitengewoon congres belegd moet worden. Het is de bedoeling dat dit binnen vier maanden wordt geregeld. Vervolgens zal in de periode tussen december 2015 en maart 2016 een congres worden georganiseerd, waarbij de nieuwe voorzitter gekozen zal worden. Tot die tijd blijft Blatter aan en zal een begin makem met de hervormingen.

Afgelopen vrijdag werd Blatter nog herkozen voor een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA. In de eerste ronde kreeg hij meer stemmen dan zijn enige uitdager, de Jordaniër prins Ali Bin al-Hussein, maar dit was niet voldoende om defintief herkozen te worden. Voordat de tweede ronde van start kon gaan, trok al-Hussein zichzelf terug.

Wil je de tekst van Blatter nog eens rustig nalezen? Dat kan. FIFA heeft de toespraak inmiddels online gezet.


FIFA-voorzitter Sepp Blatter treedt af (PRO SHOTS / Zuma Sports Wire)