Graham negende Republikeinse kandidaat

Opnieuw werpt een Republikeinse politicus zich in de strijd om het Witte Huis. Senator Lindsey Graham van de staat South Carolina heeft bekendgemaakt dat hij een gooi wil doen naar het Amerikaanse presidentschap. Hij is al de negende Republikein die zich kandidaat stelt en naar verwachting volgen er nog meer.

Graham stelt zich kandidaat uit angst dat de wereld uit elkaar valt, meldt zijn campagneteam maandag. De 59-jarige volksvertegenwoordiger staat op het vlak van buitenlandse politiek te boek als een havik. 'Als ik president van de Verenigde Staten ben en je denkt erover je aan te sluiten bij al-Qaeda of IS, zal ik geen rechter inschakelen. Ik zal een drone inschakelen en we zullen je doden', zei Graham in april over wat hij zou doen tegen extremisten.

Wat binnenlands beleid betreft geldt Graham als gematigd en is hij bereid compromissen te sluiten met de Democraten. Hij zal kiezers voor zich proberen te winnen met een boodschap van pragmatisme in de VS en 'veiligheid door kracht' ten aanzien van het buitenland. 'Ik wil geen president zijn van slechts één partij, maar van een hele natie. Ik wil een grote natie nog groter maken', zei hij tijdens zijn speech. 

Ongetrouwd
Ten aanzien van binnenlands beleid loopt Graham het risico gezien te worden als een quasi-Democraat. Vooral op het vlak van klimaatverandering, overheidsuitgaven en immigratie is hij kwetsbaar voor aanvallen van conservatieve Republikeinen. Opmerkelijk is ook zijn burgerlijke staat. Graham is ongetrouwd en heeft geen kinderen.

Experts rekenen hem vooralsnog niet tot de grote kanshebbers voor de Republikeinse nominatie. Fondsenwerving lijkt een zwak punt. Voordeel is dat zijn thuisstaat vroeg in de reeks voorverkiezingen aan de beurt is. Mocht hij in South Carolina winnen, kan hem dat de nodige geloofwaardigheid opleveren.

Graham is de negende Republikein die zich meldt als kandidaat. Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, Carly Fiorina, Ben Carson, Mike Huckabee, Rick Santorum en George Pataki gingen hem voor. Mogelijk komen er na Graham nog acht kandidaten bij, onder wie Jeb Bush, Scott Walker en Donald Trump.

Republikein Graham presidentskandidaat
Republikein Graham presidentskandidaat (Foto: ANP)