Van Praag: "Verschrikkelijk", Figo: "Herverkiezing toont hoe ziek FIFA is"

Teleurgesteld wandelde Michael van Praag vrijdagavond uit het Hallenstadion van Zürich, waar Sepp Blatter zojuist was herkozen als voorzitter van de FIFA. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld", zei de voorzitter van de KNVB. "Hij krijgt er gewoon weer vier jaar bij. Dit is verschrikkelijk."

Op zeven stemmen na veroverde Blatter niet de benodigde meerderheid van meer dan twee derde van de stemmen in de eerste stemronde. Diens uitdager prins Ali bin Al-Hussein besloot zich echter echter toch terug te trekken, omdat hij geen vertrouwen meer had in een goede afloop van een tweede stemronde. Wat betreft de Jordaniër was het verschil te groot. Blatter kreeg in de eerste stemronde 133 stemmen, tegenover prins Ali slechts 73. "Ik vind het jammer dat prins Ali zich heeft teruggetrokken", zei Van Praag. "Ik had dat niet gedaan, maar het verschil was wel groot."

Luis Figo had geen goed woord over voor de herverkiezing van Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De Portugees, die zich vorige week terugtrok uit de verkiezingsstrijd, noemde het resultaat van de verkiezing een nieuwe zwarte dag. "Dat Blatter herkozen is, toont hoe ziek deze organisatie is", aldus de voormalig topvoetballer.

Figo laakte met name het gedrag van Blatter omtrent het corruptieschandaal waarbij zeven kopstukken werden opgepakt. De bejaarde Zwitser (79) gaf aan niet iedereen te kunnen controleren. "Dat is een belediging voor de intelligentie van iedereen", vond Figo. "Hij is verantwoordelijk voor het punt waarop de FIFA nu is gekomen. De FIFA heeft met deze verkiezing verloren, maar belangrijker nog: het voetbal heeft verloren en iedereen die écht om de sport geeft."

Van Praag noemt herverkiezing Blatter verschrikkelijk (PRO SHOTS/ANP)
Van Praag noemt herverkiezing Blatter verschrikkelijk (PRO SHOTS/ANP)