Meer kritiek op migratieplan EU

Het plan van de Europese Unie om de migratiecrisis op de Middellandse Zee aan te pakken is het landenblok woensdag op felle kritiek komen te staan, van zowel binnen als buiten Europa.

De EU wil enerzijds de boten van mensensmokkelaars opsporen en vernietigen en anderzijds de vele tienduizenden migranten die aankomen in Italië en Griekenland verdelen over de rest van de lidstaten. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zette woensdag zijn vraagtekens bij het plan om boten te vernietigen en noemde het plan 'beperkt'. "De prioriteit moet zijn om levens te redden en de reddingsoperaties op te schroeven", zei Ban, die een bezoek bracht aan Brussel.

De Poolse regering sloot zich aan bij de rij van landen die niet happig zijn om extra vluchtelingen op te vangen. Volgens de door de Europese Commissie opgestelde formule zou Polen ruim 2600 mensen uit Syrië en Eritrea moeten opvangen. "Polen wil wel vluchtelingen opvangen, maar we willen niet specifieke aantallen vastleggen", zei een woordvoerster van de regering. Frankrijk, Groot-Brittannië en een aantal Oost-Europese landen spraken zich eerder al uit tegen de migrantenquota.