'IS begonnen met verwoesten ruÔnestad Palmyra'

De terroristen van Islamitische Staat (IS) zijn in de ruïnes van het Romeinse Palmyra begonnen met verwoestingen. Dit zei woensdag de gouverneur van de Syrische provincie Homs, Talal Barazi. Volgens hem zijn er onbevestigde berichten dat er ook beelden in de tempel van Baäl-Shamin zijn verwoest. Hij gaf verder geen bijzonderheden.

De stad Homs ligt 140 kilometer ten westen van Tadmur waar de imposante ruïnes van Palmyra naast liggen. De soennitische extremisten van IS namen een week geleden Tadmur en de ruïnes in. Eerder verwoestte de aanhang van IS cultureel erfgoed in Irak.

IS verkoopt naar verluidt ook kunstschatten op de zwarte markt. Gebedshuizen van andere godsdiensten inclusief van de sjiitische moslims vormen ook het doelwit van de slopers van IS. President Bashar al-Assad hoopt dat het sloopwerk van IS hem meer internationale steun in de strijd tegen tegenstanders oplevert.

Naar eigen zeggen verwoest IS dergelijke kunstschatten omdat deze afgoderij zouden bevorderen. Maar volgens critici doet de terreurbeweging dit om propagandadoeleinden. De media is om die reden overigens ook bekritiseerd, omdat de sloop van de Palmyraanse ruïnes de afgelopen dagen veelvuldig is aangekondigd en bediscusieerd. Dat zou IS in een positie hebben gebracht waarin de sloop wel plaats moét hebben.

'IS verwoest beelden Palmyra'
'IS begonnen met verwoesten ruïnestad Palmyra' (Foto: ANP)