Tóch kattengejank uit Moskee Oldenzaal

De Fatih Moskee in Oldenzaal gaat vanaf 12 juni drie maanden lang, op vrijdagmiddag rond 13.00 uur de buurt hullen in arabisch kattengejank van maximaal 5 minuten. Dat hebben de buurt en het moskeebestuur dinsdagavond besloten. Het lawaai uit de moskee is bedoeld om op te roepen tot gebed, zo meldt Tubantia.

Daarmee is het herenakkoord, zoals dat door burgemeester Theo Schouten was voorgesteld nog even opgeschort. Schouten toonde zich tevreden met de uitkomst van het bemiddelingsgesprek tussen buurt en moskeebestuur. 'Als een besluit een splijtzwam kan zijn in een buurt, is het mijn rol om daar een brugfunctie in te vertolken. Niet meer en niet minder. Verder moeten de buurt en het moskeebestuur het zelf samen zien uit te vinden', zei Schouten dinsdagavond na afloop.

In de buurt zelf is men bang voor het onvermijdelijke, namelijk meer van deze oproepen per dag. Ook wordt gevreesd voor geluidsoverlast als het onverstaanbare gewauwel loeihard door de wijk galmt. Eerder al werd bij het overleg over de bouw van de moskee verzwegen dat het doel was dat deze herrie zou gaan maken. Omwoners waren daar destijds al woest over, maar de moskee had daar dikke schijt aan en de gemeente kan er wettelijk niets tegen doen.

In het voorgestelde Herenakkoord, stond al dat het om maximaal een oproep per week zou gaan, met een maximum van 5 minuten en een geluidssterkte van maximaal 70 decibel. Dat voorstel is nu voorlopig van tafel. De moskee gaat eerst drie maanden lang proef draaien en zal in september opnieuw met de buurt bijeenkomen om meer 'zendtijd' door te drukken.