EU wil meer asielzoekers naar Nederland

Nederland moet van Brussel meer asielzoekers uit Griekenland en Italië opvangen dan aanvankelijk gepland. Het zou om zo'n 2000 asielzoekers kunnen gaan. Dat is dinsdag in Brussel vernomen, een dag voor de presentatie van een plan van de Europese Commissie.

De commissie wil 40.000 asielzoekers eerlijker over de Europese Unie verdelen. Met de verspreiding hoopt Brussel Italië en Griekenland te ontlasten. De commissie hanteert daarbij een verdeelsleutel.

Aanvankelijk had Nederland 4,35 procent moeten opvangen, en waren er ook quota voor Italië en Griekenland. Maar in het nieuwe voorstel rekent Brussel die twee landen niet meer mee. Daardoor zijn de quota voor de andere landen groter geworden. Duitsland zal de meeste migranten moeten gaan opvangen. Door eerdere afspraken hoeven de Britten, Ieren en Denen niet mee te doen.

Onlangs stelde de commissie al voor 20.000 erkende vluchtelingen op te nemen die zich nu in kampen buiten de EU bevinden. Voor Nederland zou het gaan om 732 mensen (3,66 procent). Aan de opvang van deze vluchtelingen moeten alle EU-lidstaten meedoen, vindt Brussel.