Torenhoog Brits immigratierecord in 2014

Het Verenigd Koninkrijk kende in 2014 een migratiesaldo van 318.000. Dat is ongeveer net zo veel als het aantal inwoners van de stad Coventry. Dat schrijft de Daily Mail op basis van cijfers van het Britse bureau voor de statistiek.

Vorig jaar kwamen 641.000 migranten het land binnen; een record. Het zijn er 100.000 meer dan een jaar eerder. Het migratiesaldo (immigranten minus emigranten) was in het verleden slechts één keer hoger, namelijk in 2005. Vooral vanuit EU-landen is het migratiesaldo hoog: 178.000 mensen, onder wie 46.000 Roemenen en Bulgaren. De werkloosheid groeide in 2014 het hardst onder buitenlanders.

Maatregelen
De conservatieve premier David Cameron, die eerder deze maand overtuigend werd herkozen, probeert de schuld af te schuiven op de Liberal Democrats, zijn voormalige coalitiepartner. Hij neemt wel persoonlijk de verantwoordelijkheid op zich om de cijfers omlaag te krijgen. Zo is onder meer een nieuwe immigratie-taskforce in het leven geroepen.

Ook komen er wettelijke maatregelen. Zo wil Cameron dat EU-migranten de eerste vier jaar niet in aanmerking komen voor een serie voordelen die werkenden krijgen. In het licht van zijn komende onderhandelingen met de EU noemt hij dit punt 'absoluut noodzakelijk'. Ook is er strenger beleid in de maak om migranten aan te pakken die illegaal in het land verblijven.

Een bijkomend probleem is de huisvesting van alle immigranten. Alleen al in de Londense wijk Ealing zijn er maar liefst 20.000 huizen waarin minstens drie mensen wonen die niet samen een gezin vormen (Houses in Multiple Occupation). In de ergste gevallen slapen huurders met meerdere personen op één kamer, of zelfs in bedden in tuinhuisjes.