Ambassadeurs fietsen door bevrijd Limburg

Zeventig jaar na de bevrijding gaat een groep ambassadeurs samen door Limburg fietsen. Ze vertrekken vrijdagochtend van de kathedraal in Roermond en 'finishen' 's middags bij de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten.

De tocht is een initiatief van de Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas. Hij is ,,sinds jaar en dag fervent fietser'' en wil de veteranen eren, aldus de Stichting Liberation Route Europe, die de tocht heeft georganiseerd. Andere deelnemers zijn de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Duitsland, België en Luxemburg en een gezant van Polen. Eerst bekijken ze een oorlogstentoonstelling in de Roermondse kathedraal. Daarna vertrekken ze richting naar Montfort, een tocht van ongeveer 10 kilometer. Vervolgens nemen ze een bus naar Beek, waar ze een oorlogsmuseum bezoeken. Van daaruit fietsen ze het laatste stuk van iets minder dan 20 kilometer via Valkenburg naar Margraten. Daar liggen 8301 gesneuvelde Amerikanen begraven.

Limburg was het eerste deel van het land dat werd bevrijd, in september 1944. Vervolgens probeerden de geallieerden bij Arnhem de Rijn over te steken, maar Operatie Market Garden mislukte. Het land boven de rivieren bleef bezet en kampte met een Hongerwinter. Vanaf maart 1945 werd de rest van het land alsnog bevrijd.