Turkije: zangeres (19) in hoofd geschoten

Aan het Songfestival doet Turkije dit jaar niet mee. In plaats daarvan hebben de Turken kennelijk een nieuwe hobby: zangeressen beschieten. Het overkwam de 19-jarige Mutlu Kaya. Ze ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De zangeres van Koerdische komaf zou deelnemen aan Sesi Çok Güzel, de Turkse variant op Holland's Got Talent. Maar dat vonden sommige mensen niet zo'n goed idee. Leden van haar vaders stam bedreigden Mutlu vorige maand met de dood. Ze gaf destijds al aan bang te zijn.

In het conservatieve zuidoosten van Turkije wordt van vrouwen verwacht dat ze voldoen aan een traditioneel beeld. Meedoen aan zoiets vulgairs als een talentenjacht is 'not done'. De zangeres werd in haar huis in Zuidoost-Turkije beschoten. De politie heeft de 26-jarige ex-vriend van Mutlu aangehouden op verdenking van poging tot moord.

Geweld tegen vrouwen neemt hand over hand toe in Turkije. Vorig jaar zijn zeker 139 vrouwen gedood omdat ze te zelfstandig waren, zegt een Turkse mensenrechtenorganisatie.