Aanslag op linkse Turkse partij

In kantoren van de linkse Democratische Volkspartij (HDP) zijn in het zuiden van Turkije maandag vrijwel gelijktijdig explosies geweest. Daarbij zijn gewonden gevallen, meldden Turkse media.

De ontploffingen waren in de HDP-hoofdkwartieren in Adana en Mersin, steden die niet ver van elkaar liggen op ongeveer 380 kilometer van de hoofdstad Ankara. Bij de explosie in Adana zijn zes gewonden gevallen, meldden partijfunctionarissen. Adana is met bijna 2 miljoen inwoners een van de grootste steden van het land.

De HDP is een extreem linkse beweging die in 2012 is opgericht en ageert tegen de gevestigde orde. De partij werkt samen met pro-Koerdische partijen. De HDP maakt goede kans bij de parlementsverkiezingen van 7 juni de hoge kiesdrempel van 10 procent te halen. In Mersin stond maandag een verkiezingsbijeenkomst van de partij op het programma. Volgens de HDP is de partij inéén maand tijd 56 keer doelwit van aanslagen geweest. Zestien keer ging het om een kantoor van de partij. Het is niet bekend wie het op de HDP heeft gemunt.

Explosies in kantoren linkse Turkse partij
Explosies in kantoren linkse Turkse partij (Foto: ANP)