Werknemers weggestuurd na drugscontrole Shell Moerdijk

De afgelopen maanden zijn er bij Shell Moerdijk tientallen (tijdelijke) werknemers weggestuurd na drugscontroles. Het zou gaan om zo'n zestig tot zeventig arbeidskrachten die voornamelijk uit Oost-Europa afkomstig zijn. De werknemers zijn niet ontslagen, maar hen is wel de toegang tot het terrein ontzegd.

Shell heeft twee controles uitgevoerd nadat er geconstateerd was dat er drugs werden verhandeld op het terrein en er lege bierblikjes werden gevonden. Bij de poort werden drugshonden gebruikt om overtreders op te sporen. Zodra een hond aansloeg moest de betreffende werknemer een urinetest afleggen. In de urine werd enkel gezocht naar sporen van cannabis. Volgens de bedrijfswoordvoerder zijn niet alleen de tijdelijke maar ook de vaste werknemers gecontroleerd.

Vakbond FNV vond de tests te beperkt; ondanks dat ze de controles wel aanmoedigen omwille van de veiligheid. De bond had liever speekseltests gehad, daarmee is ook amfetamine en cocaïne op te sporen. Ook zouden de tests niet laten zien of iemand op dat moment onder invloed is. Sporen van THC kunnen namelijk nog enkele dagen zichtbaar zijn in urine. De stof kan volgens de woordvoerder ook in het lichaam terecht komen als je naast iemand staat die wiet rookt. FNV is daarom bang dat er ook onschuldige mensen zijn weggestuurd.

Veel van de weggestuurde werknemers waren niet direct in dienst bij Shell, maar via een (onder)aannemer. Ze houden zich voornamelijk bezig met de wederopbouw van de vorig jaar ontplofte MSPO2-fabriek. Door de enorme toestroom werknemers die dit project brengt voert het chemieconcern meer controles uit dan gebruikelijk.

Shell Moerdijk (Foto: LTVDK)
Shell Moerdijk (Foto: LTVDK)