Explosie en brand in Moerdijk

Het is weer eens raak op het industrieterrein van Moerdijk. Bij Remondis Argentia, een recyclingbedrijf, is dinsdagmiddag als gevolg van een explosie een grote brand ontstaan. Een traumahelikopter en enkele brandweerwagens zijn onderweg.

Volgens de brandweer zijn er geen personen meer aanwezig in het pand aan de Middenweg. Eén persoon heeft brandwonden opgelopen. Dat meldt Omroep Brabant. Het vuur brak rond 16:00 uur uit. De ontploffingen die eraan vooraf gingen, zijn volgens de brandweer veroorzaakt door gasflessen. De rook die bij de brand vrijkomt, is in de wijde omgeving te zien en trekt weg in noordoostelijke richting.

De brandweer adviseert mensen in de omgeving om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten. Remondis Argentia recyclet waardevolle stoffen uit gevaarlijk afval, afkomstig van drukkerijen, fotolabs, tandartspraktijken, ziekenhuizen en de industrie. De vestiging op het industrieterrein in Moerdijk is gespecialiseerd in de verwerking van stoffen die edelmetalen als goud, platina en zilver bevatten.

Eerdere branden
Het is niet de eerste keer dat Moerdijk in het nieuws komt door branden en explosies. In januari 2011 was er een grote brand bij fabrikant Chemie-Pack en in juni 2014 woedde er in de Shell-raffinaderij een grote brand, die gepaard ging met twee zeer luide explosies. Bij Remondis Argentia is ook al eerder brand geweest. In juni 2013 ontstond een flinke brand na een explosie in een oven.

Update 17:55 uur
Er is een NL Alert-bericht uitgegaan. Bewoners in de omgeving worden geadviseerd om deuren en ramen te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Het industrieterrein is afgesloten. Mensen mogen het terrein wel verlaten, maar niemand mag erop. De snelweg A17 langs Moerdijk is vanwege de rookontwikkeling afgesloten; het verkeer wordt omgeleid. Een grote oefening die de Veiligheidsregio dinsdagavond zou houden in het stadion van NAC Breda is afgelast. 

Update 19:30 uur
De brandweer heeft zojuist aangegeven dat de brand meester is. Nablussen zal nog enkele uren gaan duren.