Weer massale vechtpartij bij Bredase amateurclub BarÁa

De Bredase amateurclub Barça is wederom in opspraak geraakt door het gedrag van haar 'supporters'. Zondag was het raak na de thuiswedstrijd tegen plaatsgenoot Advendo. De twee clubs streden om de periodetitel in de vierde klasse D, een gevecht dat met 0-1 gewonnen werd door de bezoekers.

Het verlies viel niet goed bij de 'fans' van de zelfbenoemde 'multiculticlub' Barça, die massaal het veld bestormden. "Er kwamen na de wedstrijd zeker honderd zogenaamde supporters van Barça het veld op", aldus Advendo-trainer Piet van Duuren tegenover BN De Stem"Ze openden een ware klopjacht op alles wat met Advendo te maken had en zelfs de scheidsrechter. Ik heb nu een speler met een blauw oog en één met een bult achter zijn oor", zo noemt Van Duuren de gevolgen van de bestorming door de compleet doorgedraaide Barça-'aanhang'.

Het hele incident is echter schromelijk overdreven, zo zegt althans Hassan Lammou, bestuurslid en speler van Barça. "Ik denk dat er zeven mensen bij betrokken waren", waarmee hij te kennen geeft dat hij het incident niet gezien heeft of dat zijn telvaardigheden niet verder komen dan zeven. Op de videobeelden is namelijk te zien dat het om een stuk meer mensen gaat, waarbij de door Advendo-trainer Van Duuren genoemde honderd man realistischer lijkt. 

Beelden van de massale misdragingen na de wedstrijd, waarop duidelijk meer dan zeven mensen te zien zijn (Bron: YouTube)

Barça zegt wel maatregelen te nemen tegen de 'enkele' onruststokers. "Dit jaar hebben we al twee leden buiten de club gezet omdat ze zich niet aan de regels hielden", legt Lammou uit. "We gaan deze zeven mensen ook opzoeken en gaan hen een terreinverbod opleggen." Wat er met de tientallen overige 'supporters' gaat gebeuren is niet bekend, maar daar spreekt Lammou verder niet over. Wel vroeg hij aan Advendo om ook hun supporters te straffen, hoewel niet duidelijk is of die er iets mee te maken hadden.

"Er is niemand van ons het veld opgekomen", zegt Van Duuren. "Er stonden alleen 'supporters' van Barça in die hoek. Beide partijen zeggen dat het gedrag van een van onze spelers de aanleiding was. Hij had eerder in de wedstrijd wat ruzie met de keeper van Barça en direct na het laatste fluitsignaal rende hij op hem af. Hij kwam echter nooit bij de doelman, omdat de 'aanhang' van Barça toen het veld al bestormde."

Het is bepaald niet de eerste keer dat zogenaamde fans van Barça zich niet in kunnen houden en op de vuist gaan met een ieder die hen niet zint. In december liep een uitwedstrijd bij VVR in Rijsbergen nog uit op een massale vechtpartij, waarbij een negentienjarige VVR-speler met de ambulance afgevoerd moest worden. Nog geen maand eerder kreeg een scheidsrechter een fikse trap op zijn knie tijdens een duel tussen SAB en Barça. Dat gebeurde nadat er op het veld een vechtpartij ontstond waar ook de toeschouwers zich in begonnen te mengen.

bAl sinds Barça ruim acht jaar geleden begon zijn ze regelmatig betrokken bij dergelijke incidenten, waarbij al veelvuldig straffen zijn uitgedeeld door de KNVB en onderzoeken zijn ingesteld door de politie en het Bureau Discriminatie. Volgens de spelers en 'supporters' van de club is discriminatie de voornaamste oorzaak van de vele massale vechtpartijen en andere geweldsdelicten rondom wedstrijden van Barça.