Duikers vinden 'piratenschat' voor kust Madagascar

Duikers hebben voor de kust van Madagascar een deel van de schat van zeeroverkapitein Kidd gevonden. Ze boden de gevonden zilverstaaf van ongeveer vijftig kilo donderdag aan president Hery Rajaonarimampianina aan.

De zilverstaaf was opgedoken in een baai van Île Sainte Marie, een eiland voor de noordoostkust van Madagascar. De duikploeg denkt dat de staaf, die veertig centimeter lang is en waarin twee symbolen zijn gegraveerd, aan het einde van de zeventiende eeuw is vervaardigd in Bolivia. Die Spaanse kolonie was destijds een belangrijke zilverleverancier.

Barry Clifford, de leider van de duikploeg, vermoedt op de zeebodem nog meer kostbaarheden te vinden. Het wrakhout dat hij daar aantrof zou afkomstig zijn van een van de schepen van de vermaarde kapitein Kidd.

Kapitein William Kidd schuimde in de zeventiende eeuw de wereldzeeën af. Bij terugkeer in Engeland in 1701 werd hij veroordeeld, opgehangen en tentoongesteld in een ijzeren kooi boven de Theems. Kidd en de schat die hij zou hebben nagelaten hebben een prominente plaats in onder meer Robert Louis Stevensons roman Schateiland.

Île Sainte Marie was in de hoogtijdagen van Kidd een toevluchtsoord voor piraten. Het eiland bood tal van veilige ankerplaatsen en lag dicht bij handelsroutes over de Indische Oceaan.