Schietpartij in VS bij bijeenkomst met Wilders

Bij een bijeenkomst rondom Mohammed-cartoons in de Verenigde Staten, waar Geert Wilders een belangrijke spreker was, zijn schoten gelost. Wilders had toen net het gebouw verlaten. Eén beveiligingsagent raakte gewond, de twee daders zijn doodgeschoten.

Op de bijeenkomst in Garland, een voorstad van Dallas, waren zo'n tweehonderd mensen aanwezig. Geert Wilders was als hoofdspreker uitgenodigd. Er was een expositie van cartoons van de profeet Mohammed en er zou een prijs van 10.000 dollar worden uitgereikt voor de beste Mohammed-cartoon.

Daders dood
De schietpartij vond plaats rond 19:00 uur plaatselijke tijd, toen de bijeenkomst ten einde liep. Een beveiliger liep daarbij een schotwond in zijn been op. Na behandeling in een ziekenhuis kon hij weer naar huis. De twee daders zijn doodgeschoten. De politie heeft de omgeving van het gebouw in Garland afgegrendeld. Er wordt nog onderzocht of er explosieven zitten in een rugzak die de daders bij zich hadden.

De bijeenkomst was een initiatief van de American Freedom Defense Initiative. Voorzitter Pamela Geller zei dat haar organisatie opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. Op haar website schrijft ze: 'Dit is oorlog. Dit is oorlog om het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?'

Geschrokken
Wilders liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft via Twitter geschrokken en verontrust op de gebeurtenis gereageerd.