R&B legende Ben E King overleden

De Amerikaanse rhythm-and-blueszanger Ben E. King is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij is het bekendst geworden met het nummer Stand By Me.

King begon zijn carrière in de jaren vijftig bij de groep The Drifters. Die werden bekend met nummers als There Goes My Baby en Save The Last Dance For Me. Nadat hij in mei 1960 een solocarrière was begonnen, kwam hij in 1961 met Stand By Me, waarvan hij medecomponist was, hoog in de Amerikaanse hitparade. Het was zijn tweede single, na Spanish Harlem.

Het nummer Stand By Me heeft in de loop der jaren negen keer in de Amerikaanse Billboard 100 gestaan. Twee keer was dat de versie van King en zeven keer betrof het een cover van artiesten als John Lennon en Spyder Turner. Stand By Me staat in de top 10 van nummers die het meeste geld aan royalty's hebben opgeleverd.

King werd geboren als Benjamin Earl Nelson in Henderson in de staat North Carolina. Hij verhuisde op negenjarige leeftijd naar New York. Andere liedjes waarmee King bekend werd, waren Don't Play That Song, Amor en I Who Have Nothing. Hij nam meer dan 25 albums en vele tientallen singles op. Volgens Amerikaanse media stierf hij een natuurlijke dood.

ben e king
Rhythm and blues-zanger Ben E King overleden (Foto: AxelBoldt)