Politie gaat herrie maken

Actievoerende politiemensen grijpen vrijdag 1 mei, de Dag van de Arbeid, aan om actie te voeren die gepaard gaat met veel herrie. Dat hebben de politiebonden woensdag gemeld.

Er wordt al enige tijd actie gevoerd omdat er sinds de oprichting van de Nationale Politie sprake zou zijn van verstoorde relaties tussen korpsleiding en werkvloer, en omdat onderhandelingen over een nieuwe cao niet willen vlotten.

Op het Buitenhof in Den Haag zullen tientallen sirenes loeien om 09.15, als het Platform Bezorgde Dienders daar een petitie aanbiedt aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). De petitie telde woensdagavond 12.000 handtekeningen, zei een woordvoerder van het platform.

Ook bij de RAI in Amsterdam staat een groot sireneprotest gepland, met meer dan honderd politieauto's. Dat begint om 11.53 uur, waarna de sirenes zeven minuten zullen loeien. De actievoerders worden dan kort toegesproken door de voorzitters van de politiebonden.

De dag is bestempeld tot Dag van het Laweit, omdat er niet wordt gestaakt. 'Laweit' is namelijk een oud-Hollandse term voor 'herrie', die toepasselijk genoeg op 'arbeid' rijmt.

Politie gaat herrie maken
Politie gaat herrie maken (foto: ANP)