IS: 'Nike is neuken'

Pech voor jihadisten die graag op Nikes lopen. IS heeft het merk haram verklaard. Volgens de terreurgroep klinkt het woord 'Nike' namelijk hetzelfde als het Arabische woord voor 'neuken'.

IS heeft een nieuwe lijst uitgegeven met kleding en symbolen die vanaf heden zijn verboden in de stad Ar-Raqqah. Naast T-shirts met opbeurende teksten als 'I'm a pretty bitch' is daar dus ook kleding van het Amerikaanse kledingmerk terug te vinden.

Naar verluidt is Nike verboden omdat de uitspraak gelijkstaat aan het Arabische schuttingwoord voor de oudste beweging ter wereld. Daarnaast is het merk vernoemd naar een Griekse godin, en dat is dus al helemaal verboden. IS vergelijkt het dragen van Nike-kleding dan ook met het dragen van een christelijk kruis.

Naar protesten als 'deze kleding is comfortabel en van goede kwaliteit, in tegenstelling tot het dragen van een kruis' werd niet geluisterd. Wie nu nog wordt betrapt op het dragen van kleding of schoeisel van het welbekende sportmerk, kan worden gestraft middels een geldboete, zweepslagen of zelfs gevangenisstraf.